ΟΑΕΔ-ΟΕΚ-ΟΕΕ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

 

Έπειτα από επίπονες κι επίμονες ενέργειες του Π.Σ.Α.Κ., οι επαγγελματίες και αμειβόμενοι  καλαθοσφαιριστες—μέλη του έχουν πλέον το δικαίωμα να απολαμβάνουν τις παροχές που προσφέρουν ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) κι ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ).

 

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2008 οι επαγγελματίες και αμειβόμενοι  καλαθοσφαιριστες καλύπτονται από τους κλάδους ασθενείας του Ι.Κ.Α.—Ε.Τ.Α.Μ. και συνεπώς ισχύει γι αυτούς ότι δικαιούνται όσα προσφέρουν στους ασφαλισμένους οι προαναφερθέντες Οργανισμοί.

 

Σε γενικές γραμμές και με λίγα λόγια, τα οφέλη που θα έχετε από ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και ΟΕΕ αλλά κι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρείτε ώστε να είστε δικαιούχοι των παροχών οι οποίες δίνονται από αυτούς τους Οργανισμούς περιγράφονται στις παρακάτω ερωτήσεις---απαντήσεις που ετοιμάσαμε για εσάς. Πρόθεση μας, είναι να σας δώσουμε μία πρώτη ιδέα γι ότι σας αφορά σε σχέση με ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και ΟΕΕ.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Τι προσφέρουν ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και ΟΕΕ ;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Από τον ΟΑΕΔ μπορούμε να πάρουμε επιδόματα ανεργίας και στράτευσης αλλά κι οικογενειακά επιδόματα. Ο ΟΕΚ παρέχει στεγαστικά δάνεια ή κι έτοιμη κατοικία αλλά κι επιδότηση ενοικίου. Κι ο ΟΕΕ προσφέρει δυνατότητες και καλύψεις για κοινωνικό τουρισμό και ψυχαγωγία.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Με ποιες προϋποθέσεις ένας ασφαλισμένος γίνεται δικαιούχος των επιδομάτων του ΟΑΕΔ;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το επίδομα ανεργίας καταβάλλεται σε όποιον εργαζόμενο έχει εργασθεί 125 ημέρες κι έχει 80 ένσημα στους 14 μήνες που προηγήθηκαν από την ημέρα που έχασε τη δουλειά του. Τα οικογενειακά επιδόματα καταβάλλονται από την 1η Απριλίου 2009 αλλά πρέπει να παρουσιασθεί βεβαίωση του εργοδότη ότι δεν παρέχει το οικογενειακό επίδομα, όπως επίσης και τα ασφαλιστικά βιβλιάρια του 2008 και του 2009 (θεωρημένα), το ΑΦΜ των δύο συζύγων και αριθμός βιβλιαρίου Εθνικής Τράπεζας.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Τι χρειάζεται για να μπώ στη διαδικασία να κάνω αίτηση για τις παροχές του ΟΕΚ ;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Απαιτούνται 120 ένσημα για τα 3 τελευταία χρόνια και συνολικά για μεμονωμένο δικαιούχο 2.200 ένσημα και για παντρεμένο 2.000 ένσημα .

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Ποιες είναι οι απαιτήσεις για τον ΟΕΕ ;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πρέπει να έχουμε βιβλιάριο υγείας, 100 ένσημα που έγιναν μέσα στο 2008, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και έγγραφο όπου θα διακρίνεται το ΑΦΜ του δικαιούχου και της συζύγου του εάν είναι παντρεμένος.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Εκτός από το δάνειο για αγορά κατοικίας προβλέπεται και καταβολή μικρών δανείων για επισκευές;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ασφαλώς. Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης είναι απαραίτητο, όπως κι αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης αλλά κι αντίγραφο του Ε9, βεβαίωση του Οργανισμού Κύριας Ασφάλισης για τον αριθμό των ημερομισθίων κι έγγραφα που έχουν σχέση με το ακίνητο.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Με ποιες προϋπόθεσης καταβάλλεται το επίδομα ενοικίου;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Υπάρχει συγκεκριμένο ετήσιο όριο καθαρού οικογενειακού εισοδήματος που δεν πρέπει να υπερβαίνεται, ανάλογα και με την οικογενειακή κατάσταση του καλαθοσφαιριστη. Είναι 12.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί. Παράλληλα, δεν πρέπει αυτός που κάνει την αίτηση να έχει σπίτι οπουδήποτε στην Ελλάδα ενώ τον προηγούμενο χρόνο έπρεπε να ενοικιάζει την κύρια κατοικία του.

Υπάρχουν ωστόσο ειδικές διατάξεις για κάθε περίπτωση και ξεχωριστή πρόβλεψη για τους ανέργους. Το ετήσιο ποσό της επιδότησης ενοικίου για κάθε δικαιούχο μπορεί, κάτω από προϋποθέσεις, να φθάσει τα 5.000 ευρώ.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Υπάρχει ιδιαίτερη αντιμετώπιση για όσους κατοικούν στις παραμεθόριες περιοχές;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ναι. Προβλέπεται, για τις περιπτώσεις καταβολής επιδομάτων, μεγαλύτερο ποσοστό ενίσχυσης των δικαιούχων. Ως κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών λογίζονται όσοι μένουν στους Νομούς Ξάνθης, Ροδόπης Έβρου, Φλώρινας Καστοριάς και στα νησιά Ρόδος, Κως, Νίσυρος, Σύμη, Κάρπαθος, Ικαρία, Πάτμος, Λέρος, Κάλυμνος, Σάμος, Καστελόριζο, Χίος, Μυτιλήνη, Λήμνος, Σαμοθράκη, Τήλος, Κάσος, Χάλκη και στα γειτονικά με αυτά νησιά που υπάγονται διοικητικά στα μεγαλύτερα από αυτά.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν τα ΚΕΠ ;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βεβαίως. Κι από εκεί μπορείτε να εξασφαλίσετε δικαιολογητικά που χρειάζεστε αλλά και να πάρετε τις σχετικές αιτήσεις κι άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

 

 

 

Προκειμένου να έλθετε σε επικοινωνία με τους Οργανισμούς ώστε να λύσετε κάθε πιθανή απορία σας, να πληροφορηθείτε για τα πλήρη δικαιολογητικά που απαιτούνται ή να ενημερώσετε για την πρόθεση σας να κάνετε χρήση των παροχών που προσφέρουν, σημειώνουμε τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις των κεντρικών υπηρεσιών που σας χρειάζονται κι από εκεί θα σας δοθούν, για την υπόλοιπη Ελλάδα τα ανάλογα στοιχεία επαφής.

 

 

ΟΑΕΔ

Τηλέφωνο:     210—9989000, 210—9989062 έως και 9989067

Φαξ :               210—9989500, 210--9989050

Εθνικής Αντιστάσεως 8

17456   Άλιμος

 

 

ΟΕΚ

Τηλέφωνο:     210-5281100, 210-5286320, 210-5286327, 210-5286348, 210-5286422

Φαξ :               210—5281600

Σολωμού 60 και Πατησίων

10432    Αθήνα

 

 

ΟΕΕ

Τηλέφωνο:     210—5216600

Αγησιλάου 10

10210     Αθήνα

 

 

ΑΠΟ ΤΟΝ  Π.Σ.Α.Κ.